研究者総覧

小原 理加OHARA Rikaオハラ リカ

所属部署名研究院生活環境科学系食物栄養学領域
職名助教
Last Updated :2024/04/15

researchmap

プロフィール情報

  • 小原, オハラ
  • 理加, リカ

学位

  • 修士(学術), 奈良女子大学, 2018年03月
  • 博士(学術), 奈良女子大学, 2023年03月

研究キーワード

  • 食品機能成分
  • 構造解析
  • 香辛料
  • 調理科学
  • 抗アレルギー
  • 抗酸化性

研究分野

  • ライフサイエンス, 食品科学

経歴

  • 2022年09月, 2023年03月, 甲南女子大学, 非常勤講師
  • 2022年09月, 2023年03月, 椙山女学園大学, 非常勤講師
  • 2019年07月, 2021年03月, 奈良女子大学, 奈良女子大学大学院奨励研究員
  • 2019年04月, 2020年03月, 名城大学, 非常勤講師

学歴

  • 2018年04月, 2023年03月, 奈良女子大学大学院 博士後期課程, 大学院人間文化総合科学研究科, 共生自然科学専攻(その他)
  • 2016年04月, 2018年03月, 奈良女子大学大学院 博士前期課程, 人間文化研究科, 食物栄養学専攻
  • 2014年04月, 2016年03月, 兵庫県立大学, 環境人間学部, 食環境栄養課程
  • 2012年04月, 2014年03月, 同志社女子大学, 生活科学部, 食物栄養科学科, 管理栄養士専攻

担当経験のある科目(授業)

  • 食環境衛生学, 甲南女子大学, 2022年09月, 2023年03月
  • 食品プロセス科学, 椙山女学園大学, 2022年09月, 2023年03月
  • 生命・食糧 環境・エネルギー, 名城大学, 2018年04月, 2019年03月

所属学協会

  • 日本フードファクター学会
  • 日本栄養・食糧学会
  • 日本食品科学工学会
  • 農芸化学会
  • 日本調理科学会
  • 日本香辛料研究会

その他

  • 資格・免許, 平成28年3月 栄養士免許(第60864号) 平成28年8月 管理栄養士免許(第213086号) 平成30年7月 栄養教諭第一種免許(平30栄1第4号) 令和6年3月 離乳食・幼児食コーディネーター(第UA240328002号)

Ⅱ.研究活動実績

論文

  • 英語, Fitoterapia, Identification of components in coriander (Coriandrum sativum L.) inhibiting degranulation of RBL-2H3 cells., Rika Ohara; Takuya Sugahara; Yuna Sugie; Hiroyuki Onda; Nanami Yoshino; Kosuke Nishi; Momoko Ishida; Hiroe Kikuzaki, We found that a water-soluble extract of coriander (Coriandrum sativum L.) (leaves, petioles and stems) inhibits antigen-induced degranulation of RBL-2H3 cells, a rat basophil leukemia cell line. The aim of this study was to elucidate the anti-degranulation active components in the extract. The methanol-eluate fraction obtained by fractionation of the water-soluble extract using MCI gel column chromatography had strong activity, and eight components were isolated and identified. Two of them were identified as new compounds, (3S)-3-methyl-6-hydroxyisocoumarin 8-O-β-D-glucopyranoside (compound 1) and (7S,8R)-7,8-dihydro-8-β-D-glucopyranosyloxy-4-methoxy-7-methyl-5H-fro[2,3-g][2]benzopyran-5-one (compound 2). As a result of evaluation of anti-degranulation activity of eight components, seven of them, such as tryptophan, phenylalanine, dihydroxycoumarin glucoside, quercetin glycoside, rutin, compound 1, and compound 2, had the activity. These results indicated that the water-soluble extract of coriander contains several anti-degranulation substances., 2022年11月, 163, 105298, 105298, 研究論文(学術雑誌), 国際誌, 10.1016/j.fitote.2022.105298
  • 英語, Molecules (Basel, Switzerland), Umbelliferose Isolated from Cuminum cyminum L. Seeds Inhibits Antigen-Induced Degranulation in Rat Basophilic Leukemia RBL-2H3 Cells., Momoko Ishida; Rika Ohara; Fuka Miyagawa; Hiroe Kikuzaki; Kosuke Nishi; Hiroyuki Onda; Nanami Yoshino; Takuya Sugahara, Cuminum cyminum L. (cumin) is an annual plant of the Umbelliferae family native to Egypt. We previously showed that the aqueous extract of cumin seeds suppresses degranulation by downregulating the activation of antigen-induced intracellular signaling molecules in rat basophilic leukemia RBL-2H3 cells. However, the active substances in the extract have not yet been identified. Accordingly, herein, we aimed to ascertain the water-soluble substances present in cumin seeds that inhibit degranulation, which led to the identification of umbelliferose, a characteristic trisaccharide present in plants of the Umbelliferae family. Our study is the first to reveal the degranulation-suppressing activity of umbelliferose, and quantification studies suggest that cumin seed powder contains 1.6% umbelliferose. Raffinose, an isomer of umbelliferose, was also found to significantly suppress antigen-induced degranulation, but less so than umbelliferose. Both umbelliferose and raffinose contain sucrose subunits in their structures, with galactose moieties bound at different sites. These differences in structure suggest that the binding of galactose to the sucrose subunit at the α1-2 bond contributes to its strong degranulation-inhibiting properties., 2022年06月25日, 27, 13, 研究論文(学術雑誌), 国際誌, 10.3390/molecules27134101

講演・口頭発表等

  • 小原理加; 石田萌子; 宮川楓加; 菅原卓也; 西甲介; 恩田浩幸; 吉野七海; 米山茄那; 裏谷瑞穂; 平池葉月; 良知桃子; 菊﨑泰枝, 第36回香辛料研究会学術集会, クミン (Cuminum cyminum;の脱顆粒抑制活性及び活性寄与成分の解明, 2023年11月26日, その他
  • 小原理加; 石田萌子; 恩田浩幸; 菅原卓也; 杉江優奈; 菊崎泰枝, フードサイエンスフォーラム第25回学術集会, コリアンダー (Coriandrum sativum L.) 水溶性抽出物における脱顆粒抑制活性と活性寄与成分の解明, 2022年09月15日, その他
  • 小原理加; 恩田浩幸; 菊﨑泰枝, 日本調理科学会2022年度大会, コリアンダーの調理に伴う抗酸化活性の変化, 2022年09月, その他
  • 金光穂乃花; 池田剛; 石田萌子; 西甲介; 菊崎泰枝; 小原理加; 恩田浩幸; 菅原卓也, 第76回日本栄養・食糧学会, コリアンダー葉水溶性抽出物の脱顆粒抑制効果に関する研究, 2022年06月12日, その他
  • 小原理加; 石田萌子; 恩田浩幸; 吉野七海; 菅原卓也; 杉江優奈; 菊崎泰枝, 第76回日本栄養・食糧学会, コリアンダー (Coriandrum sativum L.) の抗アレルギー活性と活性寄与成分の解明, 2022年06月11日, その他
  • ◯Rika Ohara; Yuna Sugie; Momoko Ishida; Takuya Sugahara; Hiroyuki Onda; Nanami Yoshino; Hiroe Kikuzaki, 環太平洋国際化学会議2021 (Pacifichem 2021), Elucidation of components in coriander leaves and their functions, 2021年12月18日, その他
  • 小野智幹; 石田萌子; 西甲介; 小原理加; 菊﨑泰枝; 吉野七海; 菅原卓也, 日本動物細胞工学会 2021年度大会, クマリン類の抗アレルギー効果に関する研究, 2021年12月18日, その他
  • 竹元優花; 小原理加; 高砂美有; 新田陽子; 小倉裕範; 菊﨑泰枝, 第35回日本香辛料研究会学術集会, メドウスイートに含まれるヒスタミン産生抑制成分の探索, 2021年12月04日, その他
  • ◯Rika Ohara; Yurika Kitamura; Takuya Sugahara; Hiroyuki Onda; Nanami Yoshino; Hiroe Kikuzaki, 第7回国際フードファクター会議 (ICoFF 2019), Constituents of coriander leaves involved in antioxidant and anti-allergic activities, 2019年12月04日, その他
  • 小原理加; 恩田浩幸; 佐川岳人; 菊﨑泰枝, 日本農芸化学会2018年度大会, コリアンダー (Coriandrum sativum L.) 葉茎部における抗酸化活性を指標とした含有成分の解明, 2018年03月16日, その他
  • 小原理加; 恩田浩幸; 佐川岳人; 菊﨑泰枝, 第32回日本香辛料研究会学術集会, コリアンダー (Coriandrum sativum L.) の抗酸化特性, 2017年09月01日, その他

受賞

  • 大学院人間文化総合科学研究科奨励賞, 奈良女子大学大学院, 2023年03月
  • 学長賞, 奈良女子大学大学院, 2023年03月
  • ベストプレゼンテーション銅賞, フードサイエンスフォーラム第25回学術集会, 2022年09月
  • 佐保会奨学金, 一般社団法人佐保会, 2019年12月
  • 佐保会奨学金, 一般社団法人佐保会, 2017年12月


Copyright © MEDIA FUSION Co.,Ltd. All rights reserved.