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SAITO Kumiko

FacultyFaculty Division of Human Life and Environmental Sciences Research Group of Food Science and Nutrition
PositionAssistant Professor
Last Updated :2024/04/02

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Profile and Settings

  • Name (Japanese)

    Saito
  • Name (Kana)

    Kumiko

Degree

  • Master, Nara Women's University, Mar. 2020
  • Ph.D., Nara Women's University, Mar. 2022

Research Interests

  • 米粉パン
  • 米粉
  • パン
  • グルテンフリー
  • 調理科学

Research Areas

  • Humanities & social sciences, Home economics, lifestyle science
  • Life sciences, Food sciences

Research Experience

  • Apr. 2022, 9999, Nara Women's University, 研究院 生活環境科学系 食物栄養学領域, 専任助教, Japan
  • Apr. 2020, Mar. 2022, 辻調理師専門学校, 非常勤講師
  • Apr. 2023, 9999, 近畿大学農学部食品栄養学科, 非常勤講師

Education

  • Apr. 2020, Mar. 2022, Nara Women's University, 大学院人間文化総合科学研究科 博士後期課程, 生活環境科学専攻早期修了
  • Apr. 2018, Mar. 2020, Nara Women's University, Graduate School of Humanities and Sciences, 食物栄養学専攻
  • Apr. 2014, Mar. 2018, Jissen Women's University, 生活科学部, 食生活科学科 管理栄養士専攻

Teaching Experience

  • Apr. 2020, Mar. 2022
  • Cookery Science and Food Processing, Kindai University, Apr. 2023, 9999
  • Apr. 2023, 9999
  • キャリアデザインゼミナールB(17) 奈良の知る, Nara Women's University, Apr. 2023, 9999

Association Memberships

  • 日本調理科学会
  • 日本食品科学工学会
  • 日本栄養改善学会
  • 日本家政学会

Ⅱ.研究活動実績

Published Papers

  • Refereed, Journal of Food Science, Wiley, Effect of the addition of high‐temperature water on the properties of batter and bread made from gluten‐free rice flour, Kumiko Saito; Maya Okouchi; Mana Yamaguchi; Tayori Takechi; Yoshiro Hatanaka; Koji Kitsuda; Takayo Mannari; Hitoshi Takamura, Feb. 2022, 87, 2, 576, 584, Scientific journal, 10.1111/1750-3841.16040
  • Refereed, Journal of Home Economics of Japan, Impacts of Slow Juicer Residue Using Orange on Baking Quality of Gluten-Free Rice Flour Bread, Tayori Takechi; Kumiko Saito; Yasuka Hara; Mutsumi Shiwa; Takayo Mannari; Yoshiro Hatanaka; Hitoshi Takamura, Nov. 2021, 72, 11, 709, 718, Scientific journal, 10.11428/jhej.72.709
  • Refereed, 実践女子大学生活科学部紀要, 女子学生の食事評価における食塩摂取量簡易測定器の活用, 森川希; 齋藤公美子, Mar. 2019, 56, 1, 7, 10.34388/1157.00002025
  • Refereed, Journal of Food Science, Wiley, Quality improvement of gluten‐free rice flour bread through the addition of high‐temperature water during processing, Kumiko Saito; Maya Okouchi; Mana Yamaguchi; Tayori Takechi; Yoshiro Hatanaka; Koji Kitsuda; Takayo Mannari; Hitoshi Takamura, Nov. 2022, 87, 11, 4820, 4830, Scientific journal, 10.1111/1750-3841.16333
  • Refereed, Journal of Food Processing and Preservation, Wiley, Effects of the addition of high‐temperature water on the bubble structure, rheological properties, and sensory characteristics of gluten‐free rice flour bread, Kumiko Saito; Maya Okouchi; Mana Yamaguchi; Tayori Takechi; Yoshiro Hatanaka; Koji Kitsuda; Takayo Mannari; Hitoshi Takamura, 06 Oct. 2022, Scientific journal, 10.1111/jfpp.17228

MISC

  • Refereed, Research Journal of Living Science, Development of Gluten-Free Rice Flour Bread on Starch Gelatinization, 齋藤公美子, Mar. 2023, 69, 2, 87, 92

Presentations

  • 齋藤公美子; 大河内万彩; 武智多与理; 畠中芳郎; 萬成誉世; 髙村仁知, 第68回日本栄養改善学会学術総会, グルテンフリー100%米粉パンの老化に及ぼす高温水添加の影響, Oct. 2021
  • 齋藤公美子; 大河内万彩; 武智多与理; 畠中芳郎; 萬成誉世; 髙村仁知, 第67回日本栄養改善学会学術総会, グルテンフリー100%米粉パン調製におけるアミロース含量と加水温度の影響, Sep. 2020
  • Kumiko Saito; Tayori Takechi; Hatanaka Yoshiro; Takayo Mannari; Hitoshi Takamura, Institute of Food Technologists 2020, Effects of amylose content on the preparation of gluten-free rice flour bread, Jul. 2020
  • 大河内万彩; 齋藤公美子; 武智多与理; 畠中芳郎; 萬成誉世; 髙村仁知, 日本家政学会第72回大会, グルテンフリー米粉パンの製パン性に対するアミロース含量と加水温度の影響, May 2020
  • Kumiko Saito; Yasuka Hara; Tayori Takechi; Yoshiro Hatanaka; Takayo Mannari; Hitoshi Takamura, Asian Congress of Nutrition 2019, Effects of water temperature on gluten-free rice flour bread baking, Aug. 2019
  • 齋藤公美子; 原康香; 武智多与理; 畠中芳郎; 萬成誉世; 髙村仁知, 日本食品科学工学会第66回大会, グルテンフリー米粉パン調製における製パン条件の検討, Aug. 2019
  • 齋藤公美子; 森川希, 第65回日本栄養改善学会学術総会, 女子学生の減塩意識および食習慣に関する現状と課題, Sep. 2018
  • 外岡和菜; 佐藤音於; 齋藤公美子; 淺井智子; 髙村仁知, 2022年度一般社団法人日本家政学会関西支部研究発表会, 気泡含有鶏卵液の特性および加熱ゲルのテクスチャー特性, Oral presentation, 05 Nov. 2022
  • 齋藤公美子; 山口真奈; 武智多与理; 畠中芳郎; 萬成誉世; 髙村仁知, 日本調理科学会2022年度大会, グルテンフリー100%玄米粉パン調製における加水温度の影響, Oral presentation, Sep. 2022
  • 山口真奈; 齋藤公美子; 武智多与理; 畠中芳郎; 萬成誉世; 高村仁知, 日本食品科学工学会第69回大会, 高温水添加製パン法における米粉関連酵素が米粉パンの老化に及ぼす影響, Oral presentation, 26 Aug. 2022
  • 淺井智子; 外岡和菜; 佐藤音於; 齋藤公美子; 髙村仁知, 日本調理科学会2023年度大会, 鶏卵液特性および加熱ゲルのテクスチャー・嗜好特性に対する気泡含有の影響, 10 Sep. 2023, 09 Sep. 2023, 10 Sep. 2023
  • 齋藤公美子; 榛葉美友; 佐多綾花; 武智多与理; 畠中芳郎; 和泉慶子; 新名世実; 淺井智子; 髙村仁知, 日本調理科学会2023年度大会, グルテンフリー米粉パン調製における加水温度およびミキシング条件の影響, 10 Sep. 2023, 09 Sep. 2023, 10 Sep. 2023
  • 佐多綾花; 齋藤公美子; 武智多与理; 畠中芳郎; 髙村仁知, 日本食品科学工学会第70回記念大会, 高温水添加製パン法における米粉パンの老化抑制効果と米粉関連酵素との関連, 26 Aug. 2023, 24 Aug. 2023, 26 Aug. 2023
  • 榛葉美友; 齋藤公美子; 武智多与理; 畠中芳郎; 髙村仁知, 第22回日本栄養改善学会近畿支部学術総会, 米粉パン製造におけるミキシングは生地中の米粉形状に影響を及ぼす, 09 Dec. 2023, 09 Dec. 2023
  • 今西花梨; 齋藤公美子; 武智多与理; 畠中芳郎; 髙村仁知, 2023年度日本家政学会関西支部第45回研究発表会, グルテンフリー玄米粉パン調製に対する玄米粉の粒度の影響, 14 Oct. 2023, 14 Oct. 2023

Awards

  • 学長賞, 奈良女子大学大学院, 齋藤公美子, Mar. 2022
  • 稲葉カヨ教育記念研究奨励賞, 奈良女子大学大学院, 齋藤公美子, Mar. 2020
  • 特に優れた業績による奨学金返還免除 (全額免除), 独立行政法人 日本学生支援機構, 齋藤公美子, Jun. 2022
  • 佐保会奨学金, 一般社団法人佐保会, 齋藤公美子, Dec. 2020
  • 若手研究者発表奨励賞, 一般社団法人 日本調理科学会, Sep. 2023, グルテンフリー米粉パン調製における加水温度およびミキシング条件の影響

Research Projects

  • 若手研究, 01 Apr. 2023, 31 Mar. 2026, 23K12683, デンプンの糊化を応用したグルテンフリーパンの新規製法の開発, 齋藤 公美子, 日本学術振興会, 科学研究費助成事業, 奈良女子大学, 4680000, 3600000, 1080000, kaken


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